Wespen in huis

Wespen in huisWanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.

Veel versufte en dode wespen

Dode wespen in huisZodra de wespen in huis terecht komen vliegen ze meestal direct op het daglicht af. Als de ramen gesloten zijn kunnen ze niet naar buiten. Dit heeft veelal versufte en dode wespen in huis tot gevolg, meestal in de buurt van het raam. 

 

Wespennest door dakbeschotAls de wespen op een plek in huis komen waar geen daglicht invalt, dan zullen ze geactiveerd worden wanneer u de lichten aanzet. Dit ziet men vaak op een vliering gebeuren. Om van de wespen in huis af te komen volgen hieronder enkele stappen.

Stap 1

wespen in huisGa eerst op zoek naar een in- en uitvliegopening aan de BUITENZIJDE van de woning!

 

Een actief wespennest moet altijd toegang hebben naar buiten. Anders had het wespennest niet kunnen groeien en geen kans gehad om overlast te veroorzaken. Voordat u een afspraak maakt met de wespenbestrijder moet deze opening aan de buitenzijde van de woning eerst door u gelokaliseerd zijn.

 

Vliegopening zoeken van het wespennest aan de buitenzijde van de woningHet vinden van deze in- en uitvliegopening aan de buitenzijde kan een uitdaging zijn. Er kan veel geduld voor nodig zijn omdat er niet altijd evenveel aktiviteit is. Ook kan het op een moeilijk zichtbare plek zijn, bijvoorbeeld op het dak of boven een dakkapel. Toch is het noodzakelijk om deze opening te traceren. Zonder een duidelijke uitvliegopening naar buiten kan geen bestrijding uitgevoerd worden.

 

uitvliegopeningen van een wespennest zitten vaak hoogObserveer rondom het gehele huis en eventueel ook bij de buren. doe het op een zonnige middag! Dan is de aktiviteit het grootst. Bekende uitvliegopeningen vindt men meestal in spouwmuuropeningen van de buitenmuur, onder boeidelen van dakranden, onder de dakpannen of onder loodflappen van het dak.

 

Lukt het echt niet om de opening te vinden? Klik hier

Stap 2

Heeft u de invliegopening gevonden? Dan kunt u met ons een afspraak maken. Klik op de groene knop hieronder 'Maak een afspraak'. U doorloopt dan enkele korte vragen. Daarna wordt u teruggebeld door de deskundige voor het maken van een afspraak.

 

Maak een afspraak

Let op!

Een afspraak maken heeft alléén zin wanneer er een duidelijke zeer DOELGERICHTE in- en uitvliegopening aan de BUITENZIJDE van de woning zichtbaar is. Met doelgerichtheid bedoelen wij dat er iedere minuut meerdere wespen in een specifieke opening kruipen en wegvliegen.

 

Als u enkel twijfelachtige activiteit rondom een plek waarneemt dan is dat onvoldoende om een bestrijding uit te kunnen voeren.

 

Bij twijfelachtige activiteit is het meestal niet nodig om een afspraak te maken. De kans is dan zeer klein dat er daadwerkelijk een wespennest zit. Wanneer de wespenbestrijder ter plekke constateert dat er geen sprake is van een wespennest, dan wordt geen bestrijding uitgevoerd. Voorkom onnodige voorrijkosten. Ziet u wel activiteit, maar is het twijfelachtig? Klik hier

Bereikbaarheid

De opening moet tevens goed bereikbaar zijn. Daken, schoorstenen en dakkapellen kunnen een probleem vormen. Lees daarom eerst de informatie op onze pagina over wespenbestrijding 

Wat als u echt niets vindt of als het te hoog zit?

Soms zit een wespennest op een dusdanige plek of is het probleem dermate ontastbaar, dat het niet altijd de moeite loont om actie te ondernemen. Vooral wanneer hulpmiddelen zoals hoogwerkers en steigers noodzakelijk zijn moet er een weloverwogen keuze gemaakt worden. 

 

Wespennesten zijn éénjarig en worden nooit hergebruikt. Dat betekent dat alle kwaad eigenlijk al geleden is wanneer de wespen in het najaar ophouden te bestaan. Dit is meestal tussen september en november.

 

Wanneer er sprake is van een gezond wespennest, dan zal nog wel de paringsvlucht plaatsvinden, waarbij nieuwe koninginnen naar buiten vliegen om elders op zoek te gaan naar een plek om te overwinteren. Dit hoeft niet perse bij u tot overlast te leiden.

 

Meer informatie hierover treft u aan op onze pagina over het wespennest

Wat kunt u zelf nog doen om de overlast zo goed mogelijk uit te zitten?

* Zet de ramen open in de kamer waar de wespen veel zitten. Doe dit alleen als het licht is buiten! Dan verdwijnen de meeste wespen via het raam naar buiten. Als het donker is buiten, dan moet u de ramen weer dicht doen omdat wespen dan van buiten naar binnen worden aangetrokken door het licht.

 

* Probeer de openingen in huis op te sporen waar de wespen naar binnen dringen. Soms is dit heel lastig omdat er ontzettend veel openingen zijn, maar het is soms ook eenvoudig te vinden. Denk aan lichtspots in plafonds, balkaansluitingen en knieschotten.

 

Binnenshuis kunt u openingen gewoon afdichten om de wespen tegen te houden. Buitenshuis moet de weg juist vrij blijven

Hoe komen wespen in huis?

Wespen kunnen alleen met voedingsstoffen van buiten op kracht blijven. Wespen gaan daarom instinctief de kant op van het daglicht. 

 

Zodra het buiten donker wordt, of de uitvliegopening vanuit het nest wordt geblindeerd, dan laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Vaak zijn dit de ramen en deuren in huis. Daarom zien we ze meestal ook rondom deze plekken verdwaasd rondkruipen.

 

De reden dat we de wespen in huis vaak in een nogal suffe toestand aantreffen, is het gebrek aan voldoende voedingsstoffen. Ze zijn makkelijk te vangen en niet in staat om defensief op te treden. Toch kan het gevaarlijk zijn om ze – meestal per ongeluk – in het nauw te drukken. We staan er soms per ongeluk op of komen er onbedoeld op terecht wanneer we ons bijvoorbeeld omdraaien in bed.

 

Lees verder

Afspraak maken

X

Welk diersoort veroorzaakt overlast bij u?