Rijstmeelkever ( Tribolium confusum Jacquelin du Val )
Rijstmeelkevers worden voornamelijk in meel – en grutterswaren aangetroffen, maar kunnen verder van zeer gevarieerd voedsel leven zoals bonen, gedroogde vruchten, kruiden en chocolade. Rijstmeelkevers richten voornamelijk schade aan in opslagplaatsen en fabrieken waar zetmeelhoudende produkten worden verwerkt, maar ook in gewone keukens zijn ze niet ongewoon. Aangetast meel krijgt een grijzige kleur en heeft de neiging tot schimmelen. Rijstmeelkevers kunnen zich bijzonder snel voortplanten. Een wijfje kan honderden eitjes leggen en zelfs in zeer goed afgesloten verpakkingen binnendringen. Aan de andere kant hebben ze warmte nodig voor de ontwikkeling. Hun voorkeurstemperatuur is 30 graden. Als de temperatuur beneden de 18 graden komt vindt er geen vermeerdering noch ontwikkeling plaats.
Hoe kom ik van het probleem af?
Het is belangrijk om eerst de bron van het probleem op te sporen. Ergens in huis moet zich een produkt bevinden dat besmet is. Dit produkt dient u direct buiten in de afvalcontainer te gooien. Ook overige produkten die een voedselbron kunnen vormen grondig inspecteren op eventuele sporen. Neem het zekere voor het onzekere. Open verpakkingen bij twijfel het liefst weggooien. Omdat zoals gezegd eitjes en larven zich ook in naden en kieren van de directe omgeving kunnen bevinden moet u oppassen dat bij het opstallen van nieuwe produkten dit geheel uitgesloten is om nieuwe besmettingen te voorkomen.
Voor extra zekerheid kan onze bestrijdingsdeskundige nadat de bron is verwijderd een naden – en kierenbehandeling uitvoeren. Hiervoor kunt u het afsprakenformulier invullen. De bestrijdingsdeskundige neemt dan contact met u op om het plan van aanpak en de kosten te bespreken.