Bedwantsen

In tegenstelling tot de meeste andere soorten wantsen zijn bedwantsen (ook wel wandluizen genoemd) vleugelloos. Indien ze zich niet zojuist met bloed hebben volgezogen, is het lichaam papierdun en roodbruin gekleurd. 

Geschiedenis

Bedwantsen hebben zich voor zover dat bekend is, in de voorhistorische tijden in Azie ontwikkeld en zijn daarna de mens naar alle warme streken van de aarde gevolgd. In het Middellandse Zeegebied waren ze reeds in de oudste tijden bekend en verafschuwd. Omdat ze alleen gedijen in warme droge gebieden, drongen bedwantsen ons deel van de wereld pas binnen toen wij ze goedverwarmde woningen konden aanbieden. In Nederland verschenen ze in de 17e eeuw en als tegenprestatie werden ze snel zeer algemeen. Inmiddels zijn ze weer vrij zeldzaam geworden, wat te danken is aan de controle van inboedels bij verhuizingen en door de toepassing van synthetische insecticiden.

Levenswijze

Bedwantsen zoeken hun bloeddonors uitsluitend op wanneer ze hongerig zijn. Tussen de maaltijden in zitten ze goed verscholen in geschikte schuilplekken in de nabijheid van het bed. Gebruikelijke schuilplekken zijn naden en kieren in houtwerk, houtverbindingen, onder tapijten, achter platen en behang, stekkerdozen etc. Als de bedwantsen hongerig worden komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en gaan op zoek naar bloed. Hun zintuigen zijn niet geschikt voor waarnemingen op grote afstand, maar binnen een afstand van 5-10 cm worden ze geleid door de warmteuitstraling van hun slachtoffer.
Een volwassen bedwants kan in de loop van 10 minuten 7 maal zijn eigen gewicht aan bloed opzuigen. Dan waggelen ze volkomen volgegeten terug naar hun schuilplaatsen waar ze hun maaltijden verteren, paren en eieren leggen tot ze opnieuw hongerig worden. De eieren worden op de schuilplaatsen gelegd waar ze op de ondergrond worden vastgekleefd.
Jonge bedwantsen lijken op kleine uitvoeringen van de volwassenen. Ze vervellen 5 maal in de loop van hun ontwikkeling en hebben tussen iedere vervelling een bloedmaaltijd nodig.

Hoe kom ik er aan?

Het aantal bedwantsen neemt al lange tijd gestaag toe. Dit heeft te maken met de toenemende mobiliteit in de wereld. Meestal worden bedwantsen per ongeluk meegenomen in de bagage na een overnachting in een besmette ruimte. Het heeft niets met hygiëne te maken. Ze komen veelal in ruimten voor waar veel verloop is, zoals hotelkamers of kamers waar veel mensen leven en slapen. Ook komen ze soms in huis door besmette 2e hands meubelen. Ze verschuilen zich uiterst goed waardoor ze moeilijk zijn te signaleren.

Hoe kom ik van het probleem af?

Bedwantsen zijn hardnekkige beestjes die zeer moeilijk te bestrijden zijn. Het probleem zit hem vaak in het opsporen ervan. Ze zitten op de meest onmogelijke plekken verscholen en kunnen tot wel weken lang stil zitten in hun schuilplaats. Er komen wel steeds meer produkten op de markt waarmee ze te detecteren zijn. Ook zijn er sinds kort matrashoezen die bedwantsen kunnen afvangen.

Twijfelt u of het bedwantsen zijn?

Dan kunt u beter eerst monitoren.

De meest betrouwbare device is de bug-dome, een apparaat wat middels stroom en een lijmlaag onze warmte en kooldioxide imiteert. De effectiviteit hiervan wordt echter door sommigen nog altijd betwist, maar er is ook veel resultaat mee behaald.

Professionele bestrijding

Voorbereiding :

Het hele bed dient uit elkaar geschroefd te worden in zo klein mogelijke delen welke daarna staand tegen de muur gezet kunnen worden. Ook grondig stofzuigen is belangrijk. Verder moet u beddengoed, linnengoed en kleding opbergen in afsluitbare zakken en in het midden van de kamer plaatsen.

 

Optie 1 : De ‘residuele behandeling’.

Hiermee wordt bedoeld dat concentraat-insecticide wordt opgelost in water en op lage druk wordt toegepast met een speciaal apparaat. De vloeistof droogt op en het ‘residu’, het contactgif blijft 8 weken werkzaam achter. Dit doodt alle stadia van de bedwants. Let op! Als u speciaal parket heeft liggen wat niet tegen vocht kan, dan moeten we dit overslaan. Belangrijke informatie verder is dat u tijdens en 3 uur na de bestrijding niet in huis kunt zijn. Dit geldt ook voor huisdieren. Een bestrijding duurt gemiddeld 2-4 uur.  Dus als wij 15:00 beginnen kan men pas 22:00 weer terugkomen. Voordat de bestrijding plaatsvindt wordt samen nog door het huis gelopen en afgerekend. Garantie geven is niet mogelijk! Echter, een bestrijding van bedwantsen verloopt meestal goed. Na de behandeling dient men nog ongeveer 3 weken geduld te hebben. De afname geschiedt geleidelijk.

 

Optie 2 : Combinatie-methode met de Cimex-eradicator ( hittebehandeling )

Naast de Residuele behandeling worden daarna ook met een hitte-apparaat ( Cimex Eraducator ) kwetsbare plekken behandeld. Het is een schonere methode ( geen gif ) en doodt de cyclus sneller. De kans op direct resultaat is zeer groot.

Voor een effectieve bestrijding dienen alle naden en kieren behandeld te worden in de ruimte waar de bedwantsen aktief zijn. Voor een afspraak hiervoor kunt u ons online-formulier invullen. Klik hiervoor op onderstaande groene knop.

 

Om een afspraak te maken kunt u het beste een email sturen naar info@meldpuntongedierte.nl

 

Onze bestrijdingsdeskunde neemt daarna contact met u op voor een plan van aanpak en de voorzorgsmaatregelen die getroffen moeten worden. Ook de kosten worden besproken.

 

Lees verder

Afspraak maken

X

Welk diersoort veroorzaakt overlast bij u?