Doorbraak onderzoek naar lokmiddel bedwantsen
In Canada hebben wetenschappers een belangrijke ontdekking gedaan tijdens hun onderzoek naar betere middelen om bedwantsen aan te trekken en af te vangen. Met deze doorbraak hopen de onderzoekers een effectief en betaalbaar product te kunnen ontwikkelen waarmee bedwantsen met behulp van feromonen gelokt en gevangen kunnen worden. De grootste uitdaging is om een val te ontwikkelen die voor de bedwants aantrekkelijker lijkt dan ons lichaam terwijl we liggen te slapen.
Net als muggen zijn bedwantsen uit op ons bloed. De beten zijn echter veel intenser en de bedwantsen hebben in tegenstelling tot muggen geen stilstaand water nodig om zich te vermenigvuldigen. Dit proces vindt plaats in bijzonder goede schuilplekken in de buurt van ons bed of tussen de naden en kieren van ons bed zelf. Bovendien zijn ze in staat om maandenlang zonder een bloedmaaltijd te overleven. Zo wachten ze geduldig af tot er weer een gastheer aanwezig is.
Geur, warmte en kooldioxide
Uitgebreid onderzoek heeft vroeger al aangetoond dat bedwantsen worden aangetrokken door onze lichaamstemperatuur, warmte en de kooldioxide die we uitademen. Ook weten we dat de uitwerpselen en de huidresten na vervelling van de bedwantsen aantrekkingskracht hebben op bedwantsen. Toch hebben de huidige bedwantsenvallen die met behulp van deze factoren zijn ontwikkeld tot op heden maar een beperkt effect. Er zijn diverse lijmvallen met 'geurtjes' op de markt gebracht en zelfs geavanceerde lijmvallen ontwikkeld die middels stroomvoorziening onze kooldioxide en lichaamstemperatuur imiteren, maar het bleek in weinig gevallen optimaal van dienst te zijn.
Noodzaak
Tijdens de jaren '60, '70 en '80, toen de beestjes veelvuldig opdoken in de westerse wereld, zijn we de uitbraak met succes tegengegaan met het inmiddels verboden heftige bestrijdingsmiddel DDT. Helemaal weg zijn ze nooit geweest, maar het leek lange tijd rustig. De laatste jaren nemen de besmettingen echter in rap tempo weer toe. Dit heeft vermoedelijk te maken met het vele reisverkeer en de toenemende arbeidsmigratie. Ook de verminderde gevoeligheid van de beestjes t.o.v. de huidige toegelaten bestrijdingsmiddelen kan een rol spelen. Ondanks het feit dat bedwantsen nog steeds niet gezien worden als insecten die ziekten overdragen worden ze wel door velen gezien als een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. Ze kunnen immers veel huidirritatie, allergische reacties, psychische klachten en paniek veroorzaken.
Opoffering
Gesteund door zowel het maatschappelijk belang ( de angst voor een epidemie heeft de bedwantsen veelvuldig in de politieke agenda's gebracht ) als het commerciëel belang ( het onderzoek is gesponsord door het Canadese bedrijf Contech Enterprises Inc. ) hebben onderzoekers van de Canadese Simon Fraser University diepgaand onderzoek kunnen doen naar de huidresten, de uitwerpselen, het gedrag en de reacties van de bedwants. Van essentieel belang voor het onderzoek was ook de vrijwillige opoffering van onderzoekster Regine Gries die haar arm vijf jaar lang beschikbaar stelde voor de bedwants. "Leuk is anders, maar met de wetenschap dat ik er zoveel mensen mee kan helpen in de toekomst is het zeker waard" was haar reactie.
Resultaat