Toename zieke mensen door muizen en ratten
Volgens het RIVM zijn in 2014 meer mensen ziek geraakt door besmetting met leptospirose en het hantavirus. Deze virussen worden verspreid door wilde knaagdieren als muizen en ratten. Beide ziektes brengen risico's met zich mee als zij niet behandeld worden.
Leptospirose
De oorzaak van de toename is niet geheel duidelijk, aldus het RIVM, maar gedacht wordt dat de zachte winters hebben geleid tot een toename van muizen en ratten. Leptospirose wordt in Nederland vooral verspreid door rattenurine, bijvoorbeeld in sloten. Verspreiding van deze ziekte vindt meestal plaats door water. Zo zijn tijdens een evenement - de Titan Run - in België dit jaar 3 mensen ziek geworden door besmet oppervlaktewater. Tijdens deze Run moesten deelnemers door de rivier de Nete waden. 2500 mensen zijn mogelijk blootgesteld aan Leptospirose.
Hantavirus
Het hantavirus verspreidt zich door de lucht, vaak in door uitwerpselen verontreinigde ruimtes. Dit virus kan leven in de uitgedroogde muizen- en rattenkeutels. Wanneer men gaat schoonmaken waait het stof met dit virus op en komt het in de longen terecht. In Nederland zijn momenteel drie typen van het hantavirus in circulatie.
Andere virussen
Het Puumala-virus wordt aangetroffen bij rosse woelmuizen. Het Tula-virus is vastgesteld bij veldmuizen. Recentelijk is bij Bruine Ratten tevens het Seoul-virus aangetoond. Het Puumala-virus dat rosse woelmuizen overdragen is het meest voorkomende hantavirus in Nederland. De rosse woelmuis is in heel Nederland algemeen. Ze leven graag in een begroeide habitat zoals bossen en houtwallen. Ook komen zij voor in parken en tuinen. De meeste mensen die geinfecteerd raken met het Puumala-virus zijn dan ook veel te vinden in bosrijke omgevingen.
Onderzoek
Onderzoek van het RIVM uit 1995 toonde aan dat 0,4% van de boeren hantavirus-specifieke antistoffen in het bloed hebben. Dat knaagdieren ziektes verspreiden is de meeste mensen wel bekend. Alleen het hantavirus zorgt wereldwijd al voor 60.000 tot 150.000 opnames per jaar.
De ziekte 'Pest'
In het verleden was vooral de pest berucht. Deze ziekte wordt verspreid door pestbacteriën die leven in de vlooien op ratten. Tot in de 19e eeuw kwam de pest voor in Europa en heeft vele slachtoffers gemaakt. In de 14e eeuw stierf naar schatting zelfs een derde van de gehele Europese bevolking aan de “zwarte dood”. Hoewel de pest in Europa is uitgeroeid komt de ziekte nog steeds voor in grote delen van de wereld.
Ziekten verspreid door knaagdieren blijven dus ook in de toekomst een uitdaging. De bestrijding van ratten en muizen in huis is de eerste linie in de strijd tegen deze ziekten.
Voor het complete rapport Staat van Zoönosen 2014 van de RIVM en NVWA volgt u deze link: http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2015-0151.pdf