Rattenbestrijding
Signaleert u ratten in de omgeving? Bijvoorbeeld bij u in de tuin of rondom uw bedrijfspand? Dan kunnen wij u helpen. Een deskundige maakt een analyse van de oorzaak en plaatst eventueel materialen. Rattenbestrijding gaat altijd gepaard met advies en aanwijzingen ter ondersteuning van preventie.
Werkwijze
De werkwijze hangt af van de aard en de omvang van het probleem alsook het type object. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere woningen, bedrijfspanden en gebouwen van instellingen zoals scholen, kinderdagverblijven of bijvoorbeeld sportverenigingen.
Klik hieronder op de situatie die bij u van toepassing is.
Waar bevindt de overlast zich?
Let op! Nieuwe regels en richtlijnen hebben ertoe geleid dat wij vaker gebruik maken van moderne technieken zonder het gebruik van rodenticiden. Meer informatie over de oorzaak en achtergrond hiervan leest u op onze pagina over bestrijden met rattengif
In huis en in de tuin
Bij bewoners thuis of in de tuin komt de deskundige meestal maar één keer langs. Er wordt een inspectie uitgevoerd en eventueel materialen geplaatst in samenhang met instructie en aanwijzingen.
Indien het bij één bezoek blijft zult u zelf moeten zorgdragen voor adequate opvolging en controle aan de hand van de instructies en aanwijzingen.
Ga voor meer informatie over de kosten en werkwijze naar onze pagina over rattenbestrijding voor particulieren
Bedrijventerreinen en gebouwen
Rattenbestrijding rondom een bedrijfspand wordt uitgevoerd met behulp van moderne vangkasten. Deze vangkasten installeren wij eveneens langs gevels op bedrijventerreinen en binnenplaatsen, maar bijvoorbeeld ook rondom kantoorgebouwen en appartementencomplexen met VVE's en huurders.
Inpandig
Wanneer de rattenoverlast inpandig wordt ondervonden kunnen wij ook kiezen voor een bestrijdingswijze waarbij een combinatie van detectie en rodenticiden wordt toegepast.
Lees verder over onze werkwijze op onze pagina over rattenbestrijding bij instellingen en bedrijven
Publieke voorziening
Binnen de publieke voorziening maken wij eveneens gebruik van de moderne vangkasten. Ze zijn uitermate geschikt om rattenoverlast preventief en structureel te kunnen bestrijden en beheersen zonder dat dagelijkse controle noodzakelijk is. Een andere belangrijke reden voor het gebruik van dit systeem is de veiligheid. Er wordt geen gebruik gemaakt van giftige lokmiddelen.
Lees meer over ons systeem op deze pagina
Schoolpleinen en Zorglocaties
Op bijvoorbeeld een schoolplein of een binnenterrein van instellingen als een kinderdagverblijf, een verzorgingshuis of een ziekenhuis is een veilige en discrete werkwijze essentieel. Daarom maken wij bij dergelijke instellingen eveneens gebruik van het EKO-1000 systeem.
Lees verder hoe wij ratten bestrijden bij instellingen en schoolgebouwen
Discreet & Veilig
Omdat de aanwezigheid van ratten gevaarlijk is voor kinderen, cliënten en personeel, hanteren wij hetzelfde systeem die wij hierboven reeds omschreven hebben. De vangkasten zijn schoon, veilig en bezitten een aluminium bescherming die ervoor zorgt dat ze niet beschadigd kunnen worden en geen aandacht trekken van kwaadwillenden.
Samenwerking openbare ruimte
In de openbare ruimte ondersteunen wij diverse gemeenten met de beheersing van rattenoverlast en het beleid hieromtrent. Wij voeren rattenbestrijding uit in parken, langs rivieren en andere openbare voorzieningen. Lees meer over onze werkwijze in het buitengebied
Rattenbestrijding voor gemeente of niet?
De meeste gemeenten bestrijden niet meer op particulier terrein tenzij de oorzaak van een rattenprobleem is toe te wijden aan een mankement binnen de publieke voorziening. Vanzelfsprekend komt de gemeente ook in actie wanneer de volksgezondheid in het geding is.
Sommige gemeenten voeren ook nog rattenbestrijding uit op particulier terrein, maar ze zijn hier niet direct toe verplicht. Zodra de klachten echter steeds sterker toenemen en de burgers gaan op steeds grotere schaal overlast ondervinden, dan speelt de gemeente uiteraard een belangrijke rol.
Door toenemende meldingen en strengere regelgeving met betrekking tot het gebruik van chemische middelen komt rattenoverlast op straat steeds meer in de publiciteit. Hoewel de gemeente niet altijd verantwoordelijk is kan ze wel een centrale rol worden toebedeeld. Meer over dit onderwerp leest u op onze pagina over rattenbestrijding voor de gemeente
Nieuwe regelgeving
In verband met nieuwe regelgeving rondom het gebruik van rodenticiden is de bestrijding van ratten op particulier terrein een haast onmogelijke taak geworden voor de gemeenten. Het wordt steeds belangrijker dat inwoners goed geinformeerd en geinstrueerd worden. Onze bestrijdingstechnici zijn hiervoor opgeleid.
Voorlichting & instructie
Wij leggen tijdens ons bezoek duidelijk de nadruk op voorlichting en ondersteuning. Betrouwbare en veilige bestrijdingsmiddelen zijn cruciaal evenals onze instructie die hierbij gegeven wordt.
Oorzaak rattenplaag
Afval
Een rattenplaag heeft meestal een duidelijk toe te wijzen oorzaak. Zwerfafval of vuilniszakken die te lang in de tuin of op straat liggen worden meestal al snel opgemerkt door ratten. Wanneer hier dan geen verandering in optreedt, dan kunnen de ratten zich ongestoord vermeerderen en heeft bestrijding maar beperkt effect. Industrieterreinen hebben tevens te maken met problemen rondom afvalcontainers. Bedrijfpanden zijn hierdoor kwetsbaar.
Afsluiten
Let er daarom op dat u in ieder geval bij u thuis of voor de deur een goed beleid hanteert rondom het afval. Wanneer afval te lang bewaard moet worden omdat bijvoorbeeld de ophaaldienst niet frequent genoeg langskomt, dan dient u de afvalzakken goed af te sluiten in een kliko of een afvalcontainer.
Let er tevens op dat de afvalcontainer onbereikbaar is en/of goed afsluit, ook onderin. Soms zit er een gat onder de container voor de ontluchting en afwatering. Hier moet dan een rooster of korfje op aangebracht worden.
Kippen, konijnen en vogelvoer
Als onze rattenbestrijders bij de mensen thuis komen, constateren zij regelmatig dat de overlast van ratten is toe te wijzen aan de aanwezigheid van diervoeding in de tuin. Vooral kippenvoer en vogelvoer hebben een grote aantrekkingskracht.
Het vangen of bestrijden van ratten in dergelijke omstandigheden vergt goed materiaal in combinatie met een slimme strategie. Als men het voer verwijdert zonder daar tegenover goede vangmaterialen te plaatsen, kunnen de ratten omdat ze honger krijgen nog voor veel meer overlast zorgen. Dit moet voorkomen worden.
Riool
Wanneer een rattenprobleem gepaard gaat met een defect aan de riolering, dan adviseren wij om eerst dit probleem te verhelpen.
Wanneer u het vermoeden heeft dat het de hoofdriolering betreft dan kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. Indien het uw eigen afvoer betreft, dan kunt u contact opnemen met een loodgieter.