EKO-1000 systeem voor buitengebied

Steeds minder rodenticiden in het buitengebiedSinds 2023 hebben wij te maken met strenge regelgeving rondom het gebruik van rodenticiden (giftig lokaas tegen ratten en muizen). Ratten bestrijden met gif, zowel in de open omgeving alsook binnen gebouwen of woningen is onderhevig aan een strikt protocol en is enkel toegelaten onder bepaalde voorwaarden.

 

De achtergrond hiervan en wat voor consequenties dit in de praktijk heeft voor de opdrachtgever leest u hier

Nieuw produkt

Onderzoek nieuw vangsysteem zonder gifVoorheen was het vrij gebruikelijk om de overlast van ratten tegen te gaan met rodenticiden in kisten. Omdat wij al wisten dat deze werkwijze aan banden zou worden gelegd zijn wij de laatste jaren bezig geweest met testperioden van een nieuwe product.  Het product moet namelijk voldoen aan de nieuwe regelgeving zonder in te leveren op efficiëntie.

 

Met efficiëntie bedoelen wij vooral het vangen van meerdere ratten tegelijk zonder dat dagelijks controle van het product noodzakelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer de ratten het gevaar niet kunnen herkennen, op humane wijze gedood worden en langere tijd bewaard kunnen worden zonder stankoverlast tot gevolg.

Moderne werkwijze

In de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld in binnensteden, op schoolpleinen, bedrijventerreinen, langs rivieren of in recreatiegebieden werken wij inmiddels voor meer dan 40% met dit nieuwe product. 

 

Het product kan omschreven worden als een moderne gemechaniseerde vanunit. Dit is een slimme vangkast zonder rodenticiden (gif) die doorlopend ratten vangt zonder dat dagelijkse controle noodzakelijk is. Ook preventief is het een uitstekende methode gebleken. Met deze werkwijze is direct ook de veiligheid voor omstanders en passanten volledig gewaarborgd.

Hoe werkt het?

Eko-1000 vangsysteem om ratten te vangenDe vangunit, oftewel het EKO-1000 systeem bestaat uit twee compartimenten. De ratten worden met diverse lokstoffen gelokt naar het bovenste compartiment. Daar worden ze afgevangen d.m.v. een draaisysteem die wordt geactiveerd met een aanraak-sensor. Zodra de rat deze aanraakt draait de ondergrond weg waardoor de rat in het onderste compartiment valt.

 

Door het draaisysteem is er direct weer een nieuwe ondergrond voor de volgende rat. Dezelfde ondergrond sluit tevens het onderste compartiment vanaf de bovenkant af zodat de gevangen rat niet meer kan ontsnappen. 

Onderste compartiment

Onderste compartiment waar de ratten opgeslagen wordenHet onderste compartiment waar de rat in valt is een afgesloten opvangbak met een vloeistof die de ratten bedwelmt. De dode ratten worden automatisch reukloos opgeslagen onder de deklaag van de vloeistof. De techniek is dusdanig vormgegeven dat ratten het gevaar niet herkennen waardoor de ratten één voor één allemaal afgevangen worden. Er kunnen tot ongeveer dertig ratten in één unit gevangen worden. 

RVS beschermkast

Eko-1000 aan de gevel van een basisschool

De vangunits worden beschermd met een RVS-kast die middels 3 inloopopeningen toegankelijk is voor de ratten. Deze kast is bestendig tegen weersinvloeden en vandalisme. Ze kunnen verankerd of vastgeboord worden.

 

ander voordeel van de kasten is dat ze door het uiterlijk weinig aandacht trekken van omstanders. Het is dus een onaantrekkelijk doelwit voor nieuwsgierigen, hangjongeren, honden of dieven.

Onderhoud

De vangunits blijven altijd onder ons beheer. Hieronder wordt verstaan (electro)technisch onderhoud, controle, rapportages, aanpassingen binnen de omgeving, aanwijzingen, advies en het afvoeren van de kadavers. Afhankelijk van de omstandigheden wordt de draadomleiding en de accu soms vervangen. De frequentie van het onderhoud is in de regel zes keer per jaar.

 

Lees verder

Afspraak maken

X

Welk diersoort veroorzaakt overlast bij u?